Na ruim anderhalf jaar achter de computer te zitten en talloze zoom calls, online events en webinars in te gaan hebben we gezamenlijk al een goed idee gekregen van hoe een goed online event er uit moet zien. We hebben ze allemaal gezien; van de prachtige studio settingen tot per ongeluk meekijken in een slordige boekenkast.

Dit laatste kan dan ook echt niet meer!

Daarom hebben wij bij Effectivents een handig lijstje samengesteld met gadgets die jij niet mag missen voor in je home studio, zodat ook jouw lieve kijkers niet meer naar een onopgemaakt bed en de blaffende hond van de buurman verderop hoeven te kijken en luisteren.

En ook jij vanuit huis jouw online event gelikt en professioneel over kan laten komen.

 

1. Streamdeck

Wij zetten de Streamdeck van Elgato bewust bovenaan in het lijstje omdat deze volgens ons absoluut niet mag ontbreken in de thuis studio.

Wil jij zorgen dat de overgangen tussen beeld, camera en PowerPoint presentaties vlekkeloos, professioneel en soepel verlopen, dan is dit een must-have!

In combinatie met bijvoorbeeld OBS Studio (gratis) til jij jouw eigen online event of conference call naar een hoger niveau dat de kijker zeker zal merken.

Aanschaffen dus!

 

2. Rode Wireless Go

Je zal het zelf dikwijls mee hebben gemaakt tijdens online events, webinars of conference calls afgelopen jaar. Je doet je stinkende best om het programma te volgen maar je blijft je storen aan het krakeltje in het geluid bij de spreker, of veel erger nog; je kan de spreker totaal niet verstaan omdat het geluid telkens weg valt of heel ver weg klinkt. Dit wil je absoluut voorkomen!

Daarom adviseren we deze gadget.

Met een strak design en een plug and play werking kan deze draadloze microfoon in elke studio worden gebruikt.

Je plugt de ontvanger met een simpel kabeltje in je computers hoofdtelefoon/ microfoon ingang; zet beide apparaatjes aan en you’re ready to go!

Vergeet ze echter niet van tevoren op te laden ;)

 

 

3. Green screen

Zoals ik eerder al had vermeld in de inleiding kunnen de onrustige en slordige achtergronden echt niet meer. We zitten allemaal al geruime tijd thuis te werken en springen van call naar call in professionele omgevingen.

Mensen hebben tijdens een call weinig om naar te kijken; dus beginnen ze maar mooi jouw kastje uit te pluizen. En geloof me. Die zegt meer over je dan je denkt ;-)

Dit is echter op een hele eenvoudige manier te voorkomen!

Zorg dat je een green screen hebt. Hiermee tover je jezelf binnen een klik van de muis voor een prachtige sponsorwand, een mooie rustige achtergrond of later bij de borrel zelfs voor jouw favoriete café of vakantiebestemming.

Je kan natuurlijk ook altijd nog een wand chroma groen verven in plaats van een green screen te gebruiken. Hoewel dit natuurlijk wel binnen je interieur moet passen, want een groen geverfde wand is toch een stukje lastiger op te bergen dan een roll-up green screen.

 

4. Studioverlichting

De volgende gadget sluit mooi aan op het gebruik van een green screen.

Namelijk de studioverlichting!

Om je green screen optimaal te laten werken moet je green screen goed belicht zijn, zodat hier geen schaduwen of oneffenheden meer op zitten. Wanneer je dit wel zou hebben op je green screen zullen delen van de achtergrond weg vallen en zal het eind resultaat niet heel veel anders zijn dan voor een doorsnee witte muur zitten.

 Daarnaast kan je deze verlichting ook goed gebruiken om jezelf een beetje uit te lichten wanneer je in een donkere ruimte zit. Zodat de persoon met wie je in gesprek bent ook goed je gelaat kan zien. Dit zorgt voor een veel fijner gesprek met elkaar.

 

 

5. Ethernet/ UTP Kabel

Deze kunnen we bij Effectivents maar niet genoeg blijven herhalen.

Zorg dat je internet goed is!!!

We gaan hiervoor een beetje back to old-school. Maar zorg ervoor dat je een internetkabel thuis hebt liggen.

Het ziet er niet altijd even mooi uit en je kan er over struikelen. Maar deze klassieker zorgt er toch echt voor dat jouw online event door kan blijven gaan.

 

6. Mifi Router

De volgende gadget sluit weer mooi aan op het onderwerp internet. 

Dit is namelijk een echte lifesaver wanneer je internet het thuis om wat voor reden dan ook niet meer werkt.

Je maakt met dit apparaatje namelijk een mini wifi router door middel van het 4g of 5g netwerk te gebruiken (abbonement voor 4g of 5g zit niet inbegrepen bij de router).

De perfecte backup.

 

7. OBS Studio

Dit softwarepakket is onmisbaar in de home studio.

Het is gratis te downloaden en zorgt er voor dat alle scenes, overgangen en tools makkelijk in te zetten zijn. In combinatie met de streamdeck is dit een heus power duo.

Wil jij dat alles online vlekkeloos verloopt en dat je nooit meer voor onverwachte problemen staat wanneer de share screen button traag werkt of je vergeten bent het geluid aan te vinken.

Zorg dan absoluut dat je deze software downloadt.

 

8. Timer

De timer is na ons zeggen ook een gadget die je bij jou in de studio wil hebben. Je hebt bij online events vaak te maken met strakke tijdschema’s of draaiboeken. Het laatste wat je dan wil doen is 15 minuten te lang over je verhaal doen waardoor het schema in de knel komt.

Zet er een simpele timer bij zodat je precies weet hoelang je nog hebt om het verhaal af te ronden.

 

9. Camera

Tegenwoordig vind je in de meeste laptops al een goede camera die meer dan schikt voor kleine online events. Wanneer je het toch een treetje hoger wil tillen kan je voor een goede stream cam gaan, je hebt hier ondertussen heel veel keuze in en kan het zo gek maken als je zelf wil.

Voor een mooi en professioneel overkomen zou je het beste voor een full HD camera kunnen gaan.

10. Computer

En last but not least de computer. 

Het is waarschijnlijk de meest kostbare investering van alle benoemde gadgets in deze tips top tien.

Je computer kan wel echt het verschil maken. Wanneer je met veel zware software werkt heeft je computer het zwaar te verduren.Er staan waarschijnlijk meerdere programma’s open zoals powerpoint, zoom, google chrome, video players, ga zo maar door. Je wil natuurlijk niet dat het online event vroegtijdig ophoudt vanwege technische mankementen. Zorg er daarom echt voor dat de computer sterk genoeg is en aan alle specificaties voldoet.

Deze specificaties zijn vaak te vinden op de websites van de software.

 

Download hier de white paper