KOMKOMMERCOLUMN: OMGAAN MET EVENTDISRUPTIE

Maandag 26 augustus 2024

Komkommercolumn: Omgaan met Eventdisruptie

Het was de titel van het boekje dat ik exact een jaar geleden schreef over de bizar abrupte noodzaak tot schakelen binnen onze branche. Een hulplijn voor eventmanagers in het omgaan met de razendsnelle ontwikkeling naar en van online. Totaal nog geen benul hebbende dat deze disruptie nog wel ‘even’ ging voortduren. Zelfs veel groter ging worden dan op dat moment te overzien viel. En blijvender.

Want intussen zijn we het er massaal over eens; hoewel noodgedwongen, we hebben online en hybride leren kennen en omarmen.

Een disruptie die ons allen, en mij niet minder, van de een op de andere dag overviel. En wat doe je dan? Annuleren, verzetten. Piekeren en wandelen. Een plan bedenkende hoe hiernaar te handelen. Bijna een ‘eureka’ zoekende. En dat terwijl het antwoord vanaf dag 1 eigenlijk sterk voor de hand lag in mijn geval - maar dat is zoals met alles achteraf makkelijk zeggen.

Vanuit Effectivents verzorgen we al 20 jaar een diversiteit aan trainingen in het organiseren van events. Basis-, verdiepings- en allround trainingen. En als de eventmanager het afgelopen jaar érgens behoefte aan had, was het wel een hulplijn hoe te organiseren. In dit geval zeer disruptief, enkel en volledig online.

Hoewel binnen ons bestaande product trainingen, was dit ook voor ons een complete omslag. Online trainen in plaats van op locatie. En dat met dezelfde impact en beleving. Hoe dan? Alles weten van het online landschap, voordelen, mitsen en maren van platforms, alle contentmatige en technische do’s en don’ts. Etc.

Vanaf het moment dat onze ‘nieuwe’ missie duidelijk was zijn we ons letterlijk 24/7 – je kunt gerust stellen als een dolle – compleet gaan focussen op alles wat er over online te weten en delen valt. Van wandelen is het vanaf het eureka moment niet veel meer gekomen zeg maar…

Maar hóe enorm waardevol om meer dan ooit hierin met een aantal boegbeelden uit de branche - mede online entrepeneurs - te mogen optrekken. En tijdens de online trainingen (intussen voor maar liefst 600 eventmanagers) met elkaar en ons te kunnen laten sparren over wat wel en niet werkt online. Ervaringen, technische tips en event vraagstukken met elkaar te kunnen bespreken. Samen het ‘nieuwe normaal’ te bedenken en uit te rollen. ‘And still going strong’. Want we zijn er nog lang niet.

De online ontwikkeling binnen Effectivents heeft zelfs geresulteerd in de exploitatie van een eigen studio. Immers, met 3 greenscreens, 6 laptops, aanvullende belichting en microfoons etc. was onze kantoorruimte stiekem in een jaar technisch ontploft en tot een ware studio uitgegroeid. Met als logisch gevolg deze inzetbaar te maken voor verhuur en het moderaten van online events in diverse verrassende platforms vanuit onze rol als eventbureau. Iets minder disruptief ontstaan, want in een jaar tijd daartoe logischerwijs ontwikkeld.

Maar als je me dit alles een jaar geleden had voorspeld…

De 3 tips die ik graag met je deel:

  1. Soms is de snelheid van schakelen belangrijker dan een grondig marktonderzoek.
  2. Durven, gewoon doen, springen. Ofwel het Pippi Langkous vertrouwen: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.”
  3. We zijn het door een overkill van het afgelopen jaar misschien voor nu even een beetje beu, maar omarm online! Met online events kan ongelofelijk veel worden bereikt. Op efficiëntere wijze. En soms zelfs krachtiger.

 

Door: Lenny Klaassen

info@effectivents.nl

www.Effectivents.nl

www.Effectiventstrainingen.nl

Download hier de column